Reykjavik naar Holmavik via Akureyri naar Husavik
Blijf op de hoogte en volg Martijn
03 Augustus 2012 | IJsland, Húsavík
Uiteindelijk aangekomen in Holmavik, een grote camping met mooi uitzicht op de zee. En jawel, de tent voor het eerst opgezet, de nieuwe matjes opgeblazen, slaapzakken erin. Daarna gekookt op het gasbrandertje: verse groenten met rijst. 's Avonds werd het wat kouder en hebben we een cafeetje opgezocht. Maar toen toch echt besloten te gaan slapen: het blijft hartstikke licht. Martijn lag al snel onder zeil maar Marjolein had het wat koud dus er kwam een laag kleding bij en daarna ging het goed.
Dinsdag zijn we noorderlijk gereden naar Krossnes. Inmiddels heeft de asfaltweg plaatsgemaakt voor een gravelweg. En je komt geen kip tegen, heerlijk! Iedere rivier die je passeert is zo helder, prachtig! We hebben een lekkere lunch op bij een hotel en met veel bewondering gekeken naar de groep fietsers. Daar moeten wij toch niet aan denken.
Even getankt bij Nordurfjordur en doorgereden naar Krosnes om het thermische bAd in te sringen. Helaas was er net een buslading in losgelaten en zo groot is het nou ook weer niet.
Dus weer teruggereden en nog een kop warme choco op Nordurfjordur. Daar liet Martijn helaas ook de reisbijbel liggen waar we na ruim een half uur achter kwamen. Auto gekeerd en hup weer terug. BALEN, was íe weg. Met flink de pest in terug gereden. Het schitterende landschap maakte weer een hoop goed. Eeenmaal op de camping aangekomen hebben we een macaroniprut gemaakt met weer verse groenten, we zorgen goed voor onszelf :-)
Woensdagochtend de tent opgebroken en na een bezoek aan het plaatselijke heksen- en tovenarijmuseum vertrokken met de bestemming Akureyri. Daar hebben ze een grote boekhandel dus daar wilden we een nieuwe planet kopen. Onderweg hebben we nog een IJslandse traditie op: ze zijn hier gek op hamburgers dus dat was de lunch. Net op weg zagen we een koppel liftend langs de weg staan. Ze wilden ook naar Akureyri, dus hup, stap maar in. Gezellig gekletst met de Itialiaan en de Duitse die smoorverliefd op reis waren. In Akureyri was het niet zonnig en de nacht temperatuur van 3 graden lokte niet bepaald. Bij de toeristeninformatie gevraagd naar goedkope accommodatie en dat bleek er te zijn. Heerlijk een hotelletje gepakt. Ook heerlijk gegeten in een visrestaurant, toch wonderlijk dat kip vele malen duurder is dan zalm of kabeljauw. Met een biertje het slechte nieuws verwerkt dat de planet 'out of stock' was. Oeh, nog anderhalve week zonder is niet bepaald fijn, maar het is niet anders.
Donderdag rond het middaguur na goddellijke taart (ook al een goede IJslandse traditie) de auto ingestapt om door te rijden naar Husavik. Onderweg gestopt bij de Godafoss (waterval van de odgen), altijd mooi om te zien. Rond een uur of vijf op de camping aangekomen, de tent stond alweer snel maar er kwamen ook wat wolken over de bergen aan
gerold. Zodra de zon schijnt is het bloedjeheet maar als íe weg is, is het ook flink koud.
Deze camping heeft heel luxe een ruimte met electrische plaatjes om op te koken. Waar we dankbaar gebruik van hebben gebruikt, wel het eten in de tent gegeten, buiten is het echt te koud. Daarna het stadje even ingegaan om een walvistour te boeken voor morgen. Weer een cafeetje opgezocht en drie keer raden.... Daar lag een planet. Gevraagd of deze van iemand was maar neehoor, neem gerust mee. JOEHOEEEHHH!
Vrijdag, na een koude nacht voor Marjolein (drie lagen icebreakers een legging en een thermolegging, hoe charmant...) redelijk op tijd opgestaan omdat we om half tien op de boot werden verwacht. Dit keer een mooie twee master en jeej, wat een hoop bultruggen hebben we van heeel dichtbij gezien. Supertof!! Geen uit het water springende maar goed, we kunnen ook niet alles hebben. Ook de 'puffins' (papegaaiduikers) gezien, een mooi soort vogel, soort van kruising tussen een pinguin en een eend.
Terug op de camping een eitje gebakken en de foto's uitgezocht voor dit bericht. Vanavond hebben we afgesproken met Els, een vriendinnetje van een vriendinnetje die hier woont. Het is stralend weer en we smelten zowat weg. Nooit gedacht dat het bloedheet kan zijn hier.
Morgen vertrekken we naar Myvatn.
Oja, wat voor ons nogal raar is: de campings hebben niet standaard douchegelegenheden.
Daarvoor ga je naar het plaatselijke zwembad. Je moet het maar weten, haha.
Tot de volgende keer!
Lfs Marjolein en Martijn
03 Augustus 2012 - 20:11
MMCOIF:
Prachtige foto's! Ik ken het wel in winterlandschap maar is niet te vergelijken. Fijn dat er een planet is aan komen waaien! Liefs. -
04 Augustus 2012 - 02:25
Mamsli:
Lieve MenM,
wat een koude nachten, zelfs met een kruik! Wat een prachtig hout, mooi om een kunstwerk van te maken. Fijn dat iemand zo sociaal was om die reisbijbel voor jullie achter te laten. Ik had jullie gezichten wel graag willen zien! Marjolein koop een extra dekentje voor de komende nachten!
Goede reis verder en geniet van de prachtige natuur.
Liefs.
04 Augustus 2012 - 10:45
Pa En Ma:
Lieve mensen. Wat een prachtige foto's!! Je krijgt zo zin om ook naar IJsland te gaan!! Wij dachten dat het in Reykjavik goed weer wa. In de krant stond 15 graden, droog en zon. Maar nu dus het land in. Bevalt het kamperen, ondanks de koude nachten? En nu hebben jullie nog goede spullen bij je. Wat geweldig dat jullie het reiosboek, van iemand anders, weer hebben. Erg lastig trekken zonder. We genieten van jullie verhalen, dus schrijf nog maar mooie avonturen. Liefs en nog veel plezer pa en ma -
04 Augustus 2012 - 21:08
Karin En Daniel:
Dat lijkt traditie te zijn dat LP:s van eigenaar verwisselen op IJsland. Ik kreeg halverwege mijn reis (net voor Reijkjaviv, omdat ik mijn rondje Ijsland in Seydisfjördur begon) een LP van een andere reiziger die z'n reis afsloot in Reykjavik.
Gaan jullie nog naar Reykjahlid? Een prima camping daar en veel te zien in de omgeving, Hverfjäll (explosiekrater), de breuklijn, Dimmuborgir, Krafla, Leirhnjukur, Viti, Namafjall! Een erg heftig geied!
Vergeet niet de Ijslandse yoghurt te proeven, Skur, vond ik erg lekker!
Nog veel plezier, liefs, karin -
06 Augustus 2012 - 09:49
Bart:
Die kip die je onderweg tegenkwam, hoe heb je die klaargemaakt? -
06 Augustus 2012 - 09:52
Bart:
Ik geef toe, wel mooie foto's! -
06 Augustus 2012 - 12:00
Corrie V.d.Linde:
Wat is de natuur toch mooi,en wat hebben jullie al veel gezien!Kan me voorstellen dat 't grote temperatuurverschil soms wat problemen oplevert,vooral 's nachts (kruipen jullie maar lekker in 1 slaapzak) helpt altijd!Wat zijn dat eingelijk voor koppen op een van de foto's,en wat doen ze ermee?'tLijken wel koppen van zeemonsters!We hebben jullie verslag weer met plezier, en soms met verbazing gelezen,veel plezier verder,we kijken uit naar 't volgende bericht,groetjes Leen en Corrie.